tirsdag 7. september 2010

Lammeskank med stappe - u cant go wrong!


Ok - du kan sikkert bomme her også som med alt annet i livet, men følger du oppskriften og ikke blir for utålmodig så skal det veldig godt gjøres å bomme! Dette er en klassiker. Lag denne èn gang og dama (eller kompisene for den saks skyld) kommer til å bønnfale deg om å lage den igjen.

Denne retten fortjener sin ærlige stappe, og her er det forbudt å jukse med pulvermos. Det blir som å kjøpe en BMW X6 og så spare noen tusen ved å velge stoffseter fremfor skinnseter. Oppskriften er for 4 personer.

4 lammeskanker
salt og malt pepper
2 små rød chili, hakket ( dersom dine venner liker det "hot" kan du godt ha 3 - 4 små chili )
2 spiseskjeer frisk rosmarin (igjen - BMW X6 med skinnseter...)
2 spiseskjeer hvetemel
2 fedd med hvitløk, finhakket (og jeg mener finhakket )
2 store gulrøtter, delt i 4 og kuttet opp i "julienne" (tynt)
6 - 8 stilker selleri, delt i 3 - 4 og skåret i tynne skiver på langs ( julienne )
2 løk, finhakket
3 spiseskjeer balsamicoeddik
2 dl tørr hvitvin
2 dl lammefond
2 bokser hermetiske tomater à 400 g

Ok - lang oppskrift, men dette er grei skuring! Hvordan ser lammeskanker ut? Her er et bilde av to fornøyde skanker:Gni inn lammekjøttet i salt og nymalt pepper. Rull kjøttet i den knuste chilien og rosmarinen, press det godt inn, rist av det overflødige, men vær opppmerksom på at du kan tilsynelatende føle at du går tom ( personlig pøser jeg på med rosmarin). Dryss hvetemel over kjøttet og brun det over det hele i en stekepanne med olivenolje og 1 "teskje" med smør (kjør på med smør og IKKE margarin). Når kjøttet er ferdig brunet er det bare å sette til side et øyeblikk.
Så er det over til grønnsakene som skulle være finhakket (løk og hvitløk) samt skåret i julienne (gulrot og selleri). Julienne?? Har lagt ut et bilde av hva jeg mener:


Ha i hvitløk, gulrot, selleristilker og løk, fres det forsiktig til det er mørt. Ha i balsamicoen og la den surre til "sirup". Hell i hvtvinen og la det surre i gryta noen få ( 2 - 3 ) minutter. Hell oppi lammekraft og tomatene. Rist litt på gryta og legg lammeskankene oppi det hele. Sørg for at skankene er dekket av væsken. Gi det hele et lite oppkok, og sett gryta ( med lokk ) i ovnen ved 180 grader i 90 minutter. Da tar du av lokket og lar gryta stå 30 min til.

Nå er det bare å skrelle poteter i rekordfart, og her er det mandelpoteter som gjelder. Ca 20 poteteter til 4 personer. Hiv oppi ett eller to hvitløksfedd i vannet sammen med potetene og kok dem møre. Viktig å ikke koke for lenge til de går i oppløsning, da blir de nemlig vasne og vil ikke trekke til seg smør og melk etterpå.

Når potetene er ferdig kokt heller du av vannet og slenger dem og hvitløken tilbake i gryta (uten vann!) og lar dem dampe fra seg fuktigheten. Kjør på med biter av smør (mer enn 1 "teskje") og hell på litt og litt H-melk mens du moser potetene til passe konsistens. Smak til med salt og pepper.

Deretter er det bare å servere lammeskanken med grønnsaker og saus fra gryta og motta hyllesten. Lykke til!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar